“Biri mutlaka vardır Zonguldak’ta Sivas’ta Yakında ya d...
“Biri mutlaka vardır
Zonguldak’ta Sivas’ta
Yakında ya da uzakta.”[1]
Augusto Olivares’in, ‘Allende ile Fidel’in Amerika Diyaloğu’nu,[2] Türkçeleştiren Sibel Özbudun, onun için şu notu düşmüştü:
“Bu diyalog La Moneda’da Allende’nin yanında sonuna dek direnen ve 11 Eylül 1973 günü onunla birlikte yaşamını yitiren gazeteci Augusto Olivares’in girişimiyle Fidel’in Şili’yi ziyareti sırasında, 1971’de gerçekleştirilmiştir.”
Evet O; 1973’ün “Kara Eylül”ünde, La Moneda’da Allende ile direnenlerdendi.
* * * * *
Samuel Beckett gibi, “Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Gene dene, gene yenil. Daha iyi yenil,” diyenlerdendi…
Yaptıklarını, belki en iyi, Orhan Veli Kanık’ın, “İşim gücüm budur benim,/ Gökyüzünü boyarım her sabah,/ Hepiniz uykudayken./ Uyanır bakarsınız ki mavi./ Deniz yırtılır kimi zaman,/ Bilmezsiniz kim diker;/ Ben dikerim,” dizelerindeki insanî bağlanmışlıklar açıklardı…
* * * * *
O; Antoine de Rivarol’un, “İnsan, yoluyla birlikte biten bir yolcudur”; Friedrich Nietzsche’nin, “İnsan, gerçeğin ne kadarına dayanabileceğini seçmeli,” uyarısındaki üzere yolunu seçenlerdendi…
Onun için peşinden gidilecek şey(ler), aşk ile devrimdi…
O hep aşkın ve devrimin yolundan ilerledi…
Evet, Mirella Latorre Blanco’ya aşıktı; hem de Amin Maalouf’un, ‘Doğunun Limanları’ndaki, “Aşk, el değmemiş olarak kalabilir, heyecan da öyle. Aylar da geçse, yıllar da geçse! Hayat, bıkılacak kadar uzun değil!” deyişindeki üzere…
Aşka ve devrime tutkuyla bağlıydı… Unutmaya karşı bir savaş gibi… Yalnızca geçmişi değil, geleceği de anımsamak gibiydi Onun yaşadığı…
* * * * *
27 Haziran 1930’da Punto Arenas’da, doğdu. Dostları Ona, peşine düştükleri takipteki ısrarı nedeniyle olacak, ‘El Perro’ derlerdi. ‘El Perro’; yani ‘Köpek’…
Emekli binbaşı Tomás Olivares ile Julia Becerra Carrasco’nun oğluydu.
Mesleğe radyo spikeri olarak başladı. Ardından ‘La Tercera’ adlı günlük gazetede çalışmaya başladı. ‘Las Noticias de Última Hora’ ile ‘Clarín’ adlı gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. 1965’te ‘Punto Final’ dergisinin kurucuları arasında yer aldı, ölümüne dek derginin yazı kurulunda yer aldı. Aynı zamanda Şili Gazeteciler Derneği ulusal danışmanıydı.
60’lı yıllarda ‘Kanal 9’un basın bölümünde çalıştı. Aynı kanalda ‘Son Sayfa’ programının sunuculuğunu yaptı. Ölmeden önce ‘Şili Ulusal Televizyonu’ basın müdürü görevindeydi. Aynı zamanda Şili Üniversitesi’nde öğretim faaliyetleri sürdürüyordu.
1962’de Augusto Pinochet döneminde sürgüne gönderilecek olan Mirella Latorre Blanco ile evlendi.
Siyasal yaşamında Salvador Allende’nin başkanlık kampanyasına etkin biçimde katıldı ve Unidad Popular hükümeti sırasında onun kişisel danışmanlığını yaptı. Allende onun tahlillerini önemserdi.
Yorulmak bilmez bir kişiliğe sahipti. Olivares, Küba devriminin sadık bir dostuydu. Küba’daki birçok devrimi savunma komitesi onun adını taşıyordu.
11 Eylül 1973’te Başkan Allende ile birlikte, darbecilere karşı Moneda Sarayı’nı savunan grup içinde yer aldı. Kendine bir kurşun sıkarak ilk ölen o oldu.
* * * * *
Sakın… Sakın ola! “İntihar mı etti?” diye küçümsemeye kalkışmayın!
Cesare Pavese’nin, “Hiç kimse intihar etmek için iyi bir nedenden yoksun değildir”; Albert Camus’nün, “Bir ülkeyi, tanımak istiyorsanız orada insanlar nasıl ölüyor ona bakın,” sözlerini anımsayın!
* * * * *
Bir şey daha; Augusto Olivares’in ismini her telaffuz ettiğinizde; Karl Jaspers’in, “Unutmak ihanettir,” uyarısını ve Octavio Paz’ın, “Yum gözlerini, yitir kendini karanlıkta/ gözkapaklarının kırmızı yaprakları altında./ / Gömül vızıldayan sesin/ düşen sesin halkalarına/ ve uzaklarda yankılanan/ dilsiz bir çağlayan gibi,/ davulların çalındığı yerde,” dizelerini anımsayın…
* * * * *
Son bir şey daha: O, bizi bırakıp gitmeden önce Mirella Latorre Blanco’nun gözlerindeki aydınlığı düşünüyordu; fonda Salvador Allende’nin konuşması yankılanırken:
“Ülkemin işçileri, Şili’ye ve yazgısına inanıyorum. Başka insanlar, ihanetin galebe çaldığı bu karanlık ve acı anı yenecekler…”
22 Eylül 2012 15:31:38, Ankara.
N O T L A R
[*] Gelecek Dergisi (Kıbrıs), Yıl:3, No:82, Kasım 2013… Latin Amerika Portreleri, Hazırlayan: Berrin Cerrahoğlu, Evrensel Basım Yayın, 2015, içinde yayınlandı…
[1] Metin Altıok, “Kendinin Avcısı”.
[2] Devrim Yolunda Kurtuluş, No:1, Ağustos 2007.
Yorumlar